tiistai 4. syyskuuta 2012

Pietari-Arkangeli 28.-29.8.


Aamupalan jälkeen keräsin tavarani kokoon ja kirjauduin ulos hotellista reilu tunti ennen junan lähtöä. Olin ollut aikeissa mennä taksilla rautatieasemalle (siis eri asemalle kun eilen, juna-asemia on kai Pietarissa 6), mutta respassa neuvottiin turvautumaan bussiin, koska kaikki bussit menevät Laatokan aseman kautta ja ovat selvästi taksia halvempia. Toimin ohjeiden mukaan ja nousin eräänlaiseen pikkubussiin.  Menin ohjeiden mukaan kaksi pysäkin väliä ja nousin pois. Asemaa ei näkynyt, mutta noudatin vanhaa sanontaa: ei eksyvä tietä kysy, ja pääsin perille. Asemalla olin ensin menossa metroasemalle, mutta avuttomana taas kyselin, että mihin menen ja avuliaiden koppalakkisetien ohjeilla löysin oikealle asemalle. Helpotus oli suuri, kun löysin oikeat raiteet ja oikea junakin tulla puksutti paikalle.

Paikkani oli neljän hengen hyttiin, jossa oli minun lisäkseni kaksi muuta: Kolja (=Nikolai), reilu viisikymppinen ja puolet jäljellä olevista hampaista kultahampaita, ja Igor, suunnilleen itseni ikäinen. Tuttavuutemme alkoi parhaalla mahdollisella tavalla eli ilman housuja. Kolja nimittäin oli vaihtamassa matkustushousuja, kun pamahdin hyttiin. Hytissä oli yläsängyt ja alasängyt, jotka päiväsaikaan toimivat myös istuimina, sekä pieni pöytä. Patjat ja tyynyt olivat rullattuina yläpedeillä ja puhtaat lakanat hattuhyllyillä.

Hetken aikaa sain olla rauhassa, mutta sitten alkoi kysely. Vastailin parhaani mukaan ja koetin jotakin kyselläkin. Selvisi, että miehet olivat menossa Severodvinskiin, joka on Arkangelin vieressä oleva sotilaskaupunki ja jossa on mm. ydinsukellusvenetelakka. Puheista päättelin, että mahdollisesti armeijan väkeä olivat, kun sanat ”toveri” ja ”matruusi” vilahtelivat puheessa. Toveri-puhuttelua ei käsittääkseni käytetä enää kuin armeijassa.

Varsin pian tutustuin myös venäläiseen tapaan matkustaa junassa. Pullot alkoivat kilistä, olihan kellokin jo puoli 11 aamupäivällä. Ukoilla meni arvioni mukaan tiukkaa viinaa 2 litraa matkan aikana + oluet päälle. Kolja paljastui varsin puheliaaksi (mutta seuraavana aamuna kummasti hiljaisempi): koko ajan puhui Igorille, ja kun Igor poistui, niin puhui minulle. Jouduin koko ajan vastaamaan, etten ymmärrä, mutta ei se puheripulia ainakaan vaimentanut. Sitten kun laitoin pitkäkseni, niin se puhui itsekseen. Kokeilin muutaman kerran pitää yllä keskustelua ja kysyin, että käykö Kolja usein Pietarissa, mutta vastaus oli valehtelematta 2-minuuttinen ja ymmärsin siitä vain kohdat ”lapsia minä rakastan” ja ”minun äidilläni on tänään syntymäpäivä”. Olisi pitänyt tajuta onnitella. Koljalla oli myös vaikeuksia nimeni kanssa, ja hän halusi välttämättä vääntää sen muotoon Roman (mikä on mielestäni varsin kaukana Urmaksesta).

Matkan aikana tuli myös selväksi, miksi se kesti yli 25h: nopeus ei varmasti ollut paljoa yli 80 km/h, välillä jopa 50 km/h tai sinne päin ja pysähdyksiä oli paljon. Välillä väisteltiin vastaantulevia junia, ja välillä pysähdyttiin vajaaksi puoleksi tunniksi asemalle, jolloin matkustustoverini säntäsivät hakemaan lisää juomaa. Kieltäydyin kohteliaasti juomatarjouksista. Ikkunasta tähystellessä näin paljon metsää, suota, ränsistyneitä taloja ja Ladoja. Arkangelin lähellä näin pitkästä aikaa myös vanhan kunnon akantappovehkeen eli sivuvaunullisen moottoripyörän kuljettajineen (ukko) ja matkustajineen (akka). Se on aika kaurismäkeläinen kulkupeli.

Junan vessat olivat varsin törkyiset, ja vesihanojen toimintaperiaate jäi selvittämättä. Lavuaarissa oli aina vesi pisaroita, mutta hanoista ei tullut mitään, vaikka säätimiä väänteli kuinka. Ehkä niissä oli jokin porvarin tunnistin. Onneksi oli käsidesiä.

Mutta niin vain aika meni, vaikka en oikein mitään saanut tehtyä. Matkalukemiseksi tulostettuja Susikoira Roi -vitsejä sentään jaksoin lukea, kiitos niistä, Köllö. Junassa tuli hiljaista ennen yhtätoista ja sain nukuttua pitkät unet. Aamulla heräilin kymmenen nurkilla ja sitten ei ollutkaan kuin yksi luikaus siihen, että juna oli perillä. Suomesta asti kannetut eväätkin riittivät mainiosti ja asemalla oli kaksi kaunista nuorta naista odottamassa Urmas U. -paperin kanssa.

Urmas U.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti