tiistai 4. syyskuuta 2012

1. päivä (ke 29.8.2012)


Tuleva opiskelijani Anna oli ystävänsä kanssa hakemassa minua asemalta. Yliopiston hotelli (=majapaikkani) ei ollut kaukana asemalta, ehkä noin kilometrin päässä. Ensiksi rakennuksen oven takana on vahtimestarin koppi.  Aulassa löi nenään kellarin tuoksu, mutta sitä ei onneksi enää tuntunut ylempänä. Rakennus on jumalattoman sokkeloinen, ja ainakin toistaiseksi tarvitsin oppaan joka kerta, kun yritin löytää uuteen asuntooni.

Asunnostani: asunto on selvästi suurempi kuin odotin, jopa mukavan tilava. On oma vessa, suihku, keittiö, jossa hella ja jääkaappi. Asunnon kunto vain on aika heikko.  Paikoin tapetit vähän repsottavat ja kalusteet ovat kolhiintuneita. Vesiputkissa on rankasti ruostetta ja vessa lorisee (silloinkin, kun siellä ei asioi). Lattian muovimatot ovat kiinni toisissaan ja liitoksistaan teipillä ja narisevat kävellessä. Uunissa ei ole termostaattia, jääkaappi on pikemminkin viileäkaappi ja pörisee puolen tunnin välein.

Noh, purin laukut ja ihmettelin tavaravalintojani: kannattikohan varmasti ottaa ranskan kielioppi ja harjoitukset mukaan. Venäjälle! Myöhäistä pyllistää, kun… ja niin edespäin. 
Purettuani laukut ajattelin virkistäytyä käymällä suihkussa. Juoksutin suihkussa vettä munasillani varmaan viidettä minuuttia, ja vesi oli aivan jääkylmää edelleen. Piti tyytyä vähän kevyempään peseytymiseen. Myöhemmin sain kuulla, että ei tähän (vuoden)aikaan tule lämmintä vettä. Pitäisihän se tietää.

Tämän jälkeen lähdimme käymään rekisteröimässä minut yliopiston päärakennuksella. Ulkomaisen pitää käydä rekisteröitymässä kolmen päivän sisällä maahantulosta, ja tänäänhän oli jo kolmas päiväni Venäjällä. Rekisteröityminen ei ymmärtääkseni koske turisteja. 

Sitten oli ohjelmassa kaupunkikierros edellä mainittujen paikallisoppaitteni kanssa. Hankala kuvata tyhjentävästi, mutta yritän laittaa jotakin muistikuviani ylös. Kameraa ei tällä kerralla ollut mukana. Paljon rapistuneita kivitaloja ja neuvostoarkkitehtuuria, joka on tavallaan massiivisuudessaan ja harmaudessaan jopa hienoa. Toisaalta myös vähän aikaa sitten korjattuja vanhoja rakennuksia, jotka olivat erittäin kauniita. Keskusaukiolla valtava Leninin patsas. Monessa muistomerkissä viittauksia toiseen maailmansotaan ja Arkangelin panokseen siinä. Todella hieno jokimaisema, joka olisi minulle käynyt merestä. Löysin myös yhtäläisyyksiä viimeiseen kaupunkiin, jota olen kodiksi kutsunut, siis Tampereeseen. Molemmissa on vain yksi yli 20-kerroksinen rakennus, molemmissa on patsaita, joiden jäseniä on tapana hinkata ohikulkiessa, Tampereella Lenin-museo, täällä Lenin-patsas. Siinähän niitä olikin, kokonaiset kolme.

Kaupunkikierroksen jälkeen kävimme ruokakaupassa. Koetin olla ostamatta aina suomalaista vaihtoehtoa (Oltermanni, Fazer…), etten näyttäisi niin epäluuloiselta.  Maitotuotteita en juuri uskaltanut ostaa, koska jääkaappini ei ole erityisen viileä. Aamuja varten pitänee hankkia maitojauhetta ja murukahvia. Moccamasterini, mulla on ikävä sua.

Urmas U.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti