torstai 20. syyskuuta 2012

23. päivä (to 20.9.2012)

Aika tavallinen päivä, 2x 90 minuuttia opetusta. Olin aikeissa nousta aikaisin aamulla, että ehtisin vähän lukea venäjää ennen töihin lähtöä, mutta aikeeksihan se jäi. Hätinä ehdin ajoissa töihin.

Töiden jälkeen lähdimme käymään pankissa hakemassa venäläistä pankkikorttiani. Olimme sopivaan aikaan liikkeellä, sillä pankissa oli hyvin hiljaista ja pääsimme saman tien tiskille. Tiskillä sain kuulla, että tili ei ollutkaan sellainen, mihin voin siirtää suoraan euroja, mutta minkäs teet. Pärjännen kuitenkin niin, että jahka saan rahaa uudelle kortilleni, niin maksan sillä siihen asti, kun venäläinen palkka loppuu ja loput suomalaisella visalla. Samalla reissulla sain myös laminoidun todistuksen siitä, että olen kai oikeutettu eläkkeeseen Venäjällä. Kotona vasta huomasin, että todistukseen oli sukunimeni ensi tavun kohdalle lipsahtanut kolmas a-kirjain, joten vaihtoon menee, luultavasti. Pitää Anjalta kysyä, että mikä paperi se oikein on.

Vieläkös Suomessa muuten vouhotetaan 3d-elokuvista? Ne ovat täällä aivan passé. Näin nimittäin matkalla pankkiin elokuvateatterin, joka kehuskeli 5d-elokuvilla. Se se vasta on jotakin. Kuvankin otin mainoksesta, mutta en ole vielä keksinyt, miten saan sen kännykästä koneelle.

Kysyin Anjalta, että miksi Arkangelissa näkee niin vähän polkupyöriä. Sain kolme vastausta: liikenne on aika varomatonta (olen itsekin nähnyt jo muutaman kolarin), pyöräteitä tai kunnon jalkakäytäviä ei ole ja pyörät varastetaan, vaikka ne kuinka lukitsisi.

Kävin kaupassakin tälle päivälle. En muista, olenko kirjoittanut aikaisemmin, mutta kaupassa on paljon tuotteita ihan vain tuorekelmussa. Voin voi ostaa tuorekelmussa, kuten myös juuston, leivän ja valmiiksi leikatut tomaattiviipaleetkin, muista vihanneksista puhumattakaan (tomaattihan onkin oikeastaan hedelmä). Olen myös nyt ymmärtänyt, että valtaosassa tuotteista ei ole parasta ennen -päiväystä, ainoastaan valmistuspäivä. Sen sijaan tuorekelmussa ostamani edam-juuston (rasvaa 50%) säilyvyydeksi luvataan kokonaiset kaksi päivää.

Kaupassa katselin myös vierastohveleita. Olen nimittäin omaksunut venäläisen tavan pitää tohveleita sisällä. Ensialkuun syy oli se, että muuttaessani lattia vaikutti niin likaiselta, että on pakko käyttää kenkiä. Nyt pidän siitä, että jalat eivät ole niin kylmät. Ei kuitenkaan vielä ostanut tohveleita. Tarjonta on kuitenkin pienessä lähikaupassanikin laajahko.

Jaa, vitsejä? No, tämän kerran:

Gruusialainen kävelee Moskovassa. On hiostavan kuuma päivä. Yhtäkkiä hän näkee, että nuori tyttö myy mineraalivettä. Hän menee tytön luo ja sanoo:
- Minulle, olkaa hyvä, yksi lasillinen vesi.
Tyttö ojentaa lasin ja oikaisee:
- Ei vesi, vaan vettä.
Gruusialainen juo veden ja sanoo:
- Oi kiitos teille! Vettä oli oikein hyvää.
Tyttö:
- Ei vettä vaan vesi.
Gruusialainen räjähtää nauruun, huitoo käsillään ja huutaa:
- Vettä - vesi! Olet ihan sekaisin! Itsekään et tiedä, mitä myyt!

Urmas U.

8 kommenttia:

  1. Ei petkule! Täytyy myöntää, että sen verran humanistiä on minussa, että 3-ulotteinen on maksimi, mitä pystyn käsittämään. 4-uloitteista voin vielä esittää ymmärtäväni teoriassa, mutta 5-ulotteinen on jo mahdottomuus. Samasta syytä fysiikan kurssit olisi kannattanut omalla kohdallani jättää mekaniikkaan... Joka sekin jäi käsittämättä. ;)
    Suhteellisuusteoriakin on minusta ihan hyvä tarinana, mutta en tee sillä juuri mitään käytännössä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tulkitset näemmä humanistin yhdyssanaksi. :)

      Itse en pitänyt suhteellisuusteoriasta, loppu oli jotenkin väkinäinen ja roolisuoritukset onttoja. Fysiikasta ja fysiikanopintojeni hyödyttömyydestä en edes aloita.

      Poista
    2. Vastaan väyrysmäisesti itse itselleni. En siis väitä fysiikkaa tai fysiikan opiskelua sinänsä (an sich) hyödyttömäksi, mutta itselleni se ei ole ollut kovinkaan relevanttia eikä kiinnostavaa, mikä johtunee olemattomasta omasta panoksesta opintojen eteen.

      Paavo V.

      Poista
    3. Hahaa! taisin klo 23 liikkua täysin ilman tulkintoja. ;) Paavo on kyllä [TÄHÄN MÄÄRITELMÄ]!

      Poista
  2. Saako lähikaupastasi Reinoja? Jos ei, voin tuoda Suomesta, niin pysyy lehtorin jalat lämpiminä. Valikoima on muuten melko laaja nykyisin. Miten olisi esim. Petri Nygård -Reinot tai Judoliiton Reinot? (reinokauppa.fi)

    VastaaPoista
  3. Aika hyvä tarjous! Petri ei oikein iske, vaikkakin musta oli hauskaa, että se lupasi laittaa Maijan silmät vilkkumaan. Judoliittolaiset olivat ehkä päheimmät.

    VastaaPoista
  4. Jostain syystä aloin pohtimaan, että mikä ero onkaan suomen kielen opettajalla ja suomenkielenopettajalla tai suomenkielen opettajalla? Entäs; suomenkielen opettajani asuu Alvar Aallon kadulla tai Alvar Aallonkadulla? Ruotsin kielen taitoni loppui Matti Visannin kujalle? Englanninkielenopettajani muuttaa Isonkylän Larvatielle vai englannin kielen opettajani asuu Isonkylänlarvatiellä? Mäkisaari on Kankaanpääntien alkupäässä; sieltä tuskin venäjänkielisiä löytyy!
    Tällaiset nyt vaan tuli mieleeni, kun eräs tuttavan tuttava oli tuskaillut, että miksi yksi leipä, mutta kolme leipää, miksi ei kolme leipät tai kolme leivät? Entäs kolmet leivät?
    No, asiasta toiseen: Akselille ja Paavolle myös lämmintä päälle, jos ne/he lähtevät pussimatkalle ulkomaille:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kielenhuolto ei ole aivan ydinosaamistani, mutta genetiivialkuiset yhdyssanat voidaan usein kirjoittaa yhteen tai erikseen. Yhteen kirjoitetaan silloin, kun kokonaisuudella on jokin vakiintunut merkitys. Siis "luokanopettaja" on 'ihminen, jolla on luokanopettajan koulutus' mutta "luokan opettaja" voi olla vaikka talonmies (tai talon mies, jos on naisvaltainen rakennus).

      Maantieteelliset nimet, joissa on erisnimi, kirjoitetaan erilleen: Urho Kekkosen katu, Alvar Aallon katu. Isonkylän Larvatienkin kirjoitan erikseen, mutta Larvatien iso kirjain mietityttää. Larvahan tarkoittaa siis jotakin kylän perällä olevaa, ei keskeistä. Jos siis "asuu kylän larvoilla", niin on todennäköisesti kunnallisen viemäriverkoston ulottumattomissa.

      Viisaammat korjatkoot, jos puhuin läpiä päähäni.

      Katso tuolta lisää:
      http://www.kotus.fi/index.phtml?s=4299#Alkuosanloppuisessamuodossagenetiiviss

      Poista