perjantai 22. maaliskuuta 2013

159. -161. päivä (ke 20.3.-pe 22.3.)


Tuttuun tapaan kuluivat nämä päivät: töitä, tuntien suunnittelua, kävelyä ja lukemista. Keskiviikkona ahdistuin jynssäämään siivouspalveluna keittiön lavuaarin. Valkoinen ei ole aivan paras mahdollinen väri lavuaarille, kun hanasta tulee säännöllisesti värisävyä nimeltä Kyrönjoki. Lisäksi lavuaarissa on sellainen suunnittelun kukkanen, että sen suuaukko on muuta lavuaaria ylempänä, joten se ei kuiva koskaan kokonaan. Kuitenkin siivouksen lopputulema oli niin silmää miellyttävä, että putsausintervallia voinee tiivistää.

Iltasella sain työn alla olleen Saul Bellow’n The Adventures of Augie March -romaanin kahlattua läpi. Olen lähtökohtaisesti sitä mieltä, että jos romaanissa on yli 300 sivua, niin siinä on yleensä tiivistämisen varaa. Bellow’n romaanissa oli yli 600 sivua. Miksikään mestariteokseksi en tätä luonnehtisi. Suurin puute mielestäni oli, että kun juoni koostui lähinnä päähenkilölle, jota Wikipedia kuvasi ”nykypäivän Jedermaniksi”, tapahtuvista irrallisista sattumuksista, niin aika ajoin vain rautainen itsekuri (tai paremman tekemisen puute) piti kirjan syrjässä kiinni. Kuitenkin nuo irralliset tapahtumat, vaikka eivät mitään laajaa draaman kaarta muodostaneetkaan, olivat kuitenkin itsessään kiinnostavia episodeja, ja niissä oli monia oivia sivuhenkilöitä. Kehitysromaaniksi tätä luonnehdittiin, mutta en suurta muutosta havainnut päähenkilössä: samalla tavalla hän ajelehti puolivaloilla läpi koko kirjan, aina odottaen jotakin parempaa tapahtuvaksi, mutta ei kuitenkaan tarttunut kohdalle osuviin mahdollisuuksiin. Kaiken kaikkiaan teos ei ollut niin hyvä kuin odotin, sillä maininnat parillakin eri parhaat romaanit -listalla nostivat odotukset kovin korkealle. Vaikka tähän tunteroinen kavereineen menikin, niin ei silti jäänyt harmittamaan. 3,75 bliniä viidestä bliniasteikolla.

Torstain tunnit käytimme Matti-elokuvan katsomiseen. Elokuvavalinta oli helppo, kun valikoimassa oli vain kaksi elokuvaa. Toisena vaihtoehtona olleen Pahan maan opiskelijat olivat jo katsoneet. Sitä paitsi on kulttuurisesti tärkeää tietää, keitä ovat Matti ja Mervi. On, on! Eikä mitään mutinaa siitä, että ovat helppoja tunteja pitää, kun elokuva pyörii, palkka juoksee ja ulkomaanlehtori vain istuu.

Torstain kävelylenkillä totesin, että minihamekausi on Arkangelissa alkanut. Onhan jo aikakin, kun pakkastakaan ei päivisin ole kuin viitisen astetta. Ihailtavaa vaivannäköä kauneuden eteen. Itse hiihtelen pitkissä kalsareissa vielä pitkään. Enkä varmaan minihametta laita sittenkään. Venäläisnaisten pukeutumisesta kuulee Suomessa puhuttavan joskus aika kalseaan sävyyn, mutta jos toisessa ääripäässä on suoraan navetasta kumisaappaat jalassa kauppaan -linja, niin oma preferenssini on selvä.

Iltasella aloitin lukemaan Norman Mailerin The Naked and the Dead -opusta. Se on sotaromaani taisteluista Tyynenmeren saarilla toisessa maailmansodassa. Hauskana yksityiskohtana mainittakoon, että kirjan kustantanut taho oli pitänyt teoksessa käytettyä kieltä liian rivona ja vaatinut siistimistä. Sen seurauksena kirjan kaikki fuck-sanat on muutettu muotoon fug. Esimerkiksi: ”Go fug yourself”, Gallagher yelled. Kyllä onkin heti henkevämpää. Tuoreempi tapaus vastaavanlaisesta ”kaunistelusta” on Battlestar Galactica -televisiosarjassa, ja siinä mainittu ilmaus on muodossa frak. Siinä tosin homma on perusteltu niin, että kun sarja sijoittuu tulevaisuuteen, kieli on muuttunut. Aika ovelaa.

Perjantaina Venäjä-tj:ni pyörähti alle sadan. Klong, sanoi saapas kaapin kyljelle.

Opetusta oli perjantaina 6 tuntia. Olin kuitenkin viisaasti valinnut vaihtelevia työtapoja, niin ei käynyt itsellekään turhan yksitoikkoiseksi. Viitoskurssin kanssa puhuimme suomalaisista arvoituksista, ja lopputunnista he myös käänsivät minulle muutamia venäläisiä arvoituksia. Täällä kuulemma arvoitusperinne elää ja voi hyvin. Etenkin arvoitukset vihanneksista ovat suosittuja, väittivät ihan vakavissaan. Muutama esimerkki:

Kaunis tyttö istuu pimeässä, mutta hiukset ovat ulkona. (vihje: on vihannes)

Ukko istuu päällään sata turkkia. ( vihje: taas vihannes)

Päärynä roikkuu puusta, mutta sitä ei voi syödä. (vihje: ei ole vihannes)


Kuka keksii vastaukset?

Urmas U.

8 kommenttia:

  1. Tarkkasilmäinen lukija oli huomannut virheen tekstissäni. Battlestar Galactica sijoittuu (kuvitteelliseen) menneisyyteen eikä tulevaisuuteen.

    VastaaPoista
  2. Vastaus ekaan arvoitukseen on varmasti porkkana!

    VastaaPoista
  3. Pinja arvasi myös porkkanan, ja arveli vastauksen toiseen arvoitukseen olevan sipuli? Ja kolmas vastaus on hänen mielestään lehti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voisi ollakin sipuli, itsekin sitä ehdotin opiskelijoilleni, mutta ei ihan. Ajatus on oikea, mutta oikea vastaus on suurempi ja vihreä. :)

      Kolmannesta arvoituksesta voisi ottaa sanan "puusta" pois, se vähän sotkee. Siis roikkuu, näyttää päärynältä, mutta sitä ei voi syödä.

      Poista
  4. Vastaukset arvoituksiin: porkkana, kaali, hehkulamppu.

    VastaaPoista
  5. Minäkin arvasin ensimmäiseen porkkana, mutta kahta viimeistä en arvannut.

    VastaaPoista