sunnuntai 17. maaliskuuta 2013

155. ja 156. päivä (la 16.3. ja su 17.3.)


Viikonloppu meni tutulla rutiinilla. Lauantaina söin aamupalan, siivosin ja lähdin kävelylle. Viime päivinä on ollut täydellinen kevättalven sää: pikkupakkanen ja aurinko paistanut pilvettömältä taivaalta. Onkin ollut varsin mukavaa ulkoilla. Päivä on pidentynyt hurjasti, sillä pimeä tulee vasta lähempänä kahdeksaa. Palattuani kotiin luin Saul Bellow -kirjaani eteenpäin ja opiskelin venäjää. Ei siis mitään ihmeempiä.

Sellaisen havainnon tein, että kun torstaina ja perjantaina vähän opiskelin ranskaa, paluu venäjän oppikirjan pariin oli tuskallinen. En ole koskaan ollut Ranskassa enkä puhunut ranskaa kenenkään ranskalaisen kanssa, jos aikaisemmassa työpaikassani vanhan ranskan opettajani kanssa vaihdettuja ”Bonjour! Ça va?” -keskusteluja ei lasketa. Siten olen pystynyt hellimään naiivia käsitystäni ranskalaisista kulturelleina, Camus’ta lukevina ja kaikin puolin mukavina ihmisinä. En myöskään ole kivuliaasti törmännyt rajallisen kielitaitoni rajoihin, kun kaikessa rauhassa sanakirjan avulla olen lukenut tekstejä, kuunnellut mukavaa musiikkia jne. 

Venäjällä taas olen saanut ainakin vähän kokea puutteellisen kielitaidon omaavan maahanmuuttajan käytännön arkea ja välillä myös selvästi negatiivista suhtautumista. Tosin ennalta vaikeissa tilanteissa olen saanut tulkkaus- ym. apua Anjalta ja muilta, joten kokemukseni on siten pumpulinen. Silti kontrasti on iso. Usein huomaankin venäjää opiskellessa kyseenalaistavani koko homman mielekkyyden, kun tuntuu että kukaan ei ymmärrä sitä vähää, mitä yritän sanoa, eikä kukaan ole kiinnostunutkaan. Pitäkää siis tunkkinne. En varsinaisesti kuvitellutkaan, että joutuisin vuoronumeroja jakamaan kiinnostuneille, mutta yllättävän vähän on syntynyt kontakteja. Sen verran peri- (mutten perus-) suomalainen olen huomannut olevani, että tutustuminen uusiin ihmisiin on vaivalloista, kun luontevaa tapaa ei tule suoraan työn tai muun puolesta. Opiskelijoitani tietenkin näen lähes päivittäin, mutta Venäjällä porras opettajan ja opiskelijan välillä on korkeampi kuin Suomessa. Lisäksi ammattietiikan kannalta olisi hankalaa, jos joutuisi arvioimaan ystäviään. Kuitenkin lingvistinen mielenkiinto vetää ainakin vielä venäjänkin pariin, vaikka juuri nyt tuntuu, että kun kesäkuun loppu koittaa, en taakse aio vilkaistakaan. Mutta ranska, mon amour, olet kaukorakkauteni! Älkäämme vielä vuosikausiin tutustuko toisiimme intiimisti!

Sunnuntai meni samoilla kuvioilla. Päivärutiiniin toi kuitenkin muutosta ensi viikolla alkava Maantuntemus-kurssi. Nimi ei ole itse keksimäni. Kurssi kestää 10 viikkoa ja sisältää yhteensä 40 h opetusta. En ole aikaisemmin moista pitänyt eikä ole Anjakaan, joten valmista materiaalia ei ole. Valmistelu on vienyt ja vei sunnuntainakin aikaa. Silti ihan mukavaa, että on tekemistä.

Urmas U.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti