perjantai 15. maaliskuuta 2013

152.–154. päivä (ke 13.3. – pe 15.3.)


Sitten edellisen päivityksen on tapahtunut maailmallakin vaikka mitä. Vladimir Vladimirovitš on kurnuttanut Josif-vainaan nuotilla ja uusi paavikin valittu! Jännäsin loppuun asti suosikkini Paavo ”Mooses” Lipposen puolesta, mutta vielä eivät olleet kardinaalit suotuisat. Kolme syytä, miksi Lipposesta olisi tullut hyvä paavi: 1) raamatullinen lisänimi 2) sopiva nimi paaville (paavi Paavo I) ja 3) sopivasti ryvettynyt imago. Edellisellä paavilla oli tiettävästi natsimenneisyys, nykyisen väitetään sotkeutuneen Argentiinaa hallinneeseen sotilasjunttaan ja Paavo lokasi nimensä lobbaamalla Itämeren kaasuputkihankkeen puolesta. Onpa Lipposen nimi esiintynyt Stasi-arkistoja koskevissa jutuissakin. Siis erinomainen paavikandidaatti! Ei kuitenkaan syytä huoleen, vaikka nyt ei tärpännytkään. Nyt valittu paavi Franciscus I on jo 76-vuotias, joten uskon, että ensi kierroksella Paavoa onnistaa.

Lingvistinen välihuomio: on hauskaa, kuinka suomen kielelle ominainen astevaihtelu (esim. opettaa: opetan) on laajentunut myös vierasperäisiin konsonantteihin. Tästä olkoon esimerkkinä vaikka edellä mainittu lobata:lobbaan tai digata:diggaan. Etymologinen sanakirja tuntee myös substantiivin lobby, mutta se on sanana niin epätavallinen jo vokaaliharmoniankin (tai -harmoniattomuuden) vuoksi, ettei oma korvani sano sen astevaihtelusta mitään.

Keskiviikkona oli opetusta ensimmäisen kerran viikkoon. Jatkossa töitä onkin sitten enemmän, kun 4. kurssi palaa maanantaina harjoittelusta. Ei kuitenkaan aivan mahdottomia sittenkään. Tunnin aluksi Anja tuli pitämään puhuttelun opiskelijoille, kun nämä olivat tiistaina vain ilmoittaneet tekstiviestillä, että ”me ei tulla tänään”. Aika tiukkaan sävyyn tuli tekstiä kollegaltani. Tunti oli kuitenkin kiva. Illalla kävin kävelyllä ja opiskelin venäjää.

Torstaina oli opetusta 4 h. Kokeilin laatimaani Mykkäkoulu-harjoitusta ensimmäistä kertaa. Ihan kivasti se ainakin tuossa ryhmässä toimi. Ajatus siis on, että mykkäkoulun pitäjä ottaa lapun, jossa on mykkäkoulun syyn kertova symboli (raha, sydän, lahja,…), ja muut yrittävät saada syyn selville kysymällä esim. johtuuko se siitä, että… Illalla kävelin sekä elvyttelin ranskan opintojani tekemällä TV5Monden sivuilta harjoituksia.

Perjantaina oli myös 4h opetusta. Opiskelijoita oli ensimmäisessä ryhmässä 1 ja toisessa 2. Ei paljon tarvinnut eriyttää. Ensimmäisen ryhmän opiskelija oli jättänyt lisäksi kotitehtävänä olleen tekstin lukematta ja harjoitustehtävät tekemättä. Itse olisin ehkä jättänyt menemättä, jos olisin huomannut, että olen ainoana ryhmästä paikalla ja tehtävät on tekemättä. Meriselitys oli kuitenkin jännittävä: ”En oikeastaan unohtanut, mutta minulla on iso tentti tänään enkä muistanut tehdä tehtäviä.” Tee työtä, joka on arvoitus… Toisen ryhmän kanssa valitsimme kahdeksan kandidaattia Mars-retkikuntaan.

Töiden jälkeen tein tavallista pidemmän kävelylenkin (1,5h). Kevät hiipii vaivihkaa tännekin, sillä asfaltissa alkaa olla jo sulia kohtia. Kaupassakin kävin samalla reissulla. Viime viikolla tuli herkuteltua niin ahnaasti, että tällä viikolla on ollut vaikeuksia palata inhimilliseen ruokavalioon. Nytkin ostin petit four -keksejä. Suomeen verrattuna täällä on paljon enemmän kaupassa paikan päällä valmistettuja leivonnaisia, leipiä yms. Olen kokeillut Napoleonin leivoksia ja hunajaleivoksia.

Urmas U.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti