tiistai 12. maaliskuuta 2013

150. ja 151. päivä (ma 11.3. ja ti 12.3.)


Kalevalaisen ekskursion jälkeen palaan proosalliseen ilmaisuun. Taaskaan ei ollut töitä alkuviikosta. Maanantaina kuitenkin sen verran työskentelin, että kehitin ammattitaitoani lukemalla Irene Kristiansenin teosta Tehokkaita oppimisstrategioita: esimerkkinä kielet. Olen muissa yhteyksissä kuullut tiivistyksen kirjan pääsisällöistä, mutta silti sen perimmäiset väittämät ovat hätkähdyttäviä. Yksi niistä esimerkiksi on, että harjoittelun määrä, siihen käytetty aika tai tehtävän vaikeuskaan eivät ole sellaisenaan ratkaisevia tekijöitä oppimisessa. Kuinka monella vieraan kielen tunnilla jauhetaan vielä nykyäänkin aukkoharjoitusta aukkoharjoituksen perään: lisää annettu sana oikeassa muodossa mallin mukaan. Niistä harjoituksista oppii juuri sen, mitä siinä harjoitellaan, siis laittamaan yhden sanan keskelle muuten valmista lausetta. Se ei vain tosielämän kielenkäyttötilanteissa ole kovin hyödyllinen taito.

Päivällä taas opiskelin venäjää ja kävin kävelyllä. Illaksi olin kutsuttanut itseni Łukaszin luokse. Oli ihan mukava nähdä pitkästä aikaa. Iltaani tosin vähän varjosti se, että minusta kuulohavainnon perusteella vaikutti, että naapurini otti teevedet suoraan hanasta.  Hanavesi ei täällä ole juomakelpoista. Opiskelijoiden mukaan sitä juomalla hankkii itselleen sairaalareissun.  Olin niin tyrmistynyt, etten osannut ottaa asiaa puheeksi, varsinkaan kun olin jo pari kupillista tsaijua kitusiini kumonnut. En kuitenkaan ole vielä tiistai-iltaan mennessä saanut mitään vatsa- tai muitakaan vaivoja. Ehkä erehdyin, mutta pakko vielä kysyä asiasta. Tässä kuvamateriaalia paikallisesta vedenlaadusta viikonlopulta:

Subjektiivisella laatuasteikolla antaisin arvosanan ”nokialainen”. Ettei totuus unohdu, niin yleensä vesi on ihan normaalin väritöntä, joskin hetken vähän sameaa.

Tiistaina oli aika pahasti laiskotteluväsymystä. Robinson Crusoe piti itsensä tolkuissa noudattamalla tiukkaa päivärutiinia, mutta tänään se ei minulta onnistunut. Jalat olivat kipeytyneet runsaasta kävelystä ja jouduin pitämään välipäivän ulkoilustakin. Luin kuitenkin Kristiansenin kirjaa eteenpäin. Myös kirjastosta lainaamani Saul Bellow’n The Adventures of Augie March eteni. Vaikka kirja oli Time-lehden viime vuosisadan 100 parhaan englanninkielisen romaanin listalla, ainakaan vielä se ei ole koukuttanut. Yritän silti sitkeästi kahlata sen läpi.

Kaikenlaiset listat ovat muuten puhdasta parhautta! Tässä top3-listani tämänhetkisistä suosikkilistoista:

1) The Rolling Stone -lehden 500 kaikkien aikojen parasta levyä (esim. täällä: http://archer2000.tripod.com/sbs/awardsrs500.html
2) Progarchives-sivuston parhaat proge-levyt (www.progarchives.com)
3) Time-lehden valitsemat parhaat englanninkieliset romaanit (1923-) (esim. täällä: http://entertainment.time.com/2005/10/16/all-time-100-novels/)

Tiistain merkittävin asia taisi olla, että Anja oli lupautunut tekemään kanssani venäjän oppikirjani pariharjoituksia. Tapasimme tiistaina illalla ensimmäisen kerran. Hyöty oli iso. Varsinkin ääntämyksen suhteen sain tärkeää palautetta.

Urmas U.

4 kommenttia:

  1. Tuon väristä vettä tuli Länsikylässä sinä päivänä, kun serkkusi Juha sai nimensä. Sattuneesta syystä pyhänä kastevetenä käytettiin Vichy-vettä;)

    VastaaPoista
  2. Tuohan aivan selevästi oluthana, joka on jäänyt vahingossa auki.:)

    VastaaPoista
  3. Tuohan on aivan selevästi oluthana, joka on jäänyt vahingossa auki.:)

    VastaaPoista