maanantai 4. maaliskuuta 2013

141. päivä – 143. päivä (la 2.3. – ma 4.3.)


Lauantaini oli sen verran tylsä, että tiivistän sen vain lyhyehkösti: nukuin myöhään, kävin kävelyllä, opiskelin shakkiavauksia (takuuvarma iskurepla: ”Lähe mun luo, niin katsotaan miten mun kuningassotilas sopii sun sisilialaiseen.” Saa käyttää!) ja luin loppuun F. Scott Fitzgeraldin teoksen Tender is the Night. Kirjassa oli hyvää monitahoiset henkilöhahmot ja huonoa juonen tyhjäkäynti ja hajanaisuus. Mielenkiintoinen kuriositeetti on, että kirja pohjautuu hyvin voimakkaasti Fitzgeraldin omaan elämään. Ei ole ollut helppoa F. Scottillakaan. Lukekaa vaikka! Kultahattu eli The Great Gatsby oli silti selvästi parempi.

Sunnuntaiaamuna kurkku tuntui kolmannen iglussa nukutun yön jälkeen niin karhealta, että jätin ulkoilun pois päiväohjelmasta. Päätin, että maalattiin tai ei, jatkossa pysyn omassa kämpässäni. Muutin siis takaisin. Sen verran kunnostauduin, että imuroin kämppäni. Siitä virtuaalitaputan itseäni selkään.

Päivän kohokohta oli kuitenkin vieraaksemme kutsutun Yrjö L:n saapuminen Arkangeliin illalla. Hän on vieraanamme lauantaihin saakka. Kyseessä on mies, joka ei s2-alalla työskenteleville esittelyjä kaipaa. Guru, etten sanoisi. Ollessamme lähdössä tapahtui kuitenkin pieni välikohtaus. Kysyin respasta, että onhan huone yms. kunnossa, kun meille tulee vieras. Respan nyrpeä setä (joka Łukaszille oli todennut vihaavansa puolalaisia) kohautti olkapäitä ja sanoi, että en tiedä. Soitin Anjalle, ja hän meni selvittämään asiaa. Kaikki oli kunnossa, mutta selvisi, että setä oli ilmeisesti pahoittanut mielensä, kun joutui jouluna soittamaan minulle taksin lähtiessäni Suomeen. Hän oli oma-aloitteisesti todennut Anjalle, että kolmen vuoden (sic!) Venäjällä olon jälkeen pitäisi jo osata tilata itse taksi. Ehkä hänen työsopimuksessaan tehtäviin on luettu vain sähkölukon avaaminen napilla. Lääkkeet!

Olimme Yrjöä vastassa kentällä hyvissä ajoin. Kun kone saapui, hän rivakkana kävelijänä ehti livahtaa hakemaan matkalaukkuaan ja palloilimme Anjan kanssa ihmetellen, että eikö se tullutkaan. Yrjö lopulta löytyi, ja jatkoimme matkaa kohti Arkangelin ja asuntolaa. Nyrpeällä sedällä ei tuntunut olevan ongelmaa vain oman pärstäni kanssa, sen verran nihkeän vastaanoton Yrjökin sai. Yrjö otti asian huumorilla ja vain nauroi ukon molopäiselle käytökselle. Joimme iltateet Anjan luona ja vaihdoimme kuulumiset yliopistomaailman ihmeellisyyksistä Suomessa ja Venäjällä.

Maanantaina Yrjöllä oli opetusta 2x90 min. Heh, tämä opetusvierailujärjestelmähän on nerokas! Oli ilo seurata toisen opettajan tuntia, kun yleensä saa/joutuu sompailla yksikseen. Lisäksi ilo oli vielä kaksinkertainen, koska seurattava on niin taitava työssään ja koko persoonallaan mukana opettamisessa. Lisäksi olin ylpeä opiskelijoistamme, siitä miten hyvin he pysyivät Yrjön mukana. Yrjö ei turhaan muita kieliä opetuksessaan käytä (perisyntini!), joten opetustyyli oli heille uusi. Selvästi tässä on itsekin tullut jotakin tehtyä oikein. Hyvä minä, hyvä me! Yrjön töiden jälkeen lähdimme syömään Трескоед-ravintolaan keskustaan ja kävimme pienellä kävelykierroksella keskustassa. Illalla joimme rooibosteet luonani ja puhuimme pashaa eli pääsiäistä.

Urmas U.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti