torstai 6. joulukuuta 2012

98. ja 99. päivä (ti 4.12. ja ke 5.12.)


Tiistaina oli opetusta vain 1x90 minuuttia. Jatkoimme Joni Skiftesvikin Valtuuskunta-novellin lukemista. Se on Skiftesvikin Puhalluskukkapoika ja taivaankorjaaja -esikoisesta. Hyviä novelleja, suosittelen rosoisten tarinoiden ystäville. Tunnilla oli paikalla tosin taas vain kaksi opiskelijaa kuudesta, joista toinen ei ollut aikaisemmalla tunnilla, joten hänelle joutui selittämään tarinan alun.

Kävin iltapäivällä töiden jälkeen kävelyllä ja kaupassa. Loppuillan makasin kotona, luin kirjaa ja pelasin tietokoneella. Mikä jumalauta siinä Spider-pasianssissa on, kun se ei mene koskaan läpi!

Illalla kävin vielä suomen luokassa ottamassa kopioita, kun ymmärsin respassa olevasta lapusta, että keskiviikkoaamuna on kolmen tunnin sähkökatko tulossa enkä voi siis totuttuun tapaan jättää kopiointia tunnin alkuun. Soittelin luokassa myös huuliharppua. On hieno kaiku, paljon miellyttävämpi ääni kuin omassa kopissa! Luokan kirjahyllystä löytyi sattumalta myös lastenlaulukirja, jossa oli monia klassikkoja: Kuningaskobra, Peukaloisen retket, Peppi Pitkätossu jne. Sieltä päästelin hurmiossa menemään! On piilossa viidakon, suojassa temppelin raunion…

Keskiviikkona jouduin heräämään vähän aikaisemmin, että ehdin keitellä vedet aamupuuroa ja -teetä varten ennen sähkökatkoa. Poikkeuksellisesti sähkökatko tuli ajallaan. Onneksi sain aamupalan syötyä ennen pimeyttä. Sitten makoilin pimeässä peiton alla odottamassa, että koska pitää mennä töihin. Kuin normaali yö siis! Mieleen juolahti myös, että kuinkahan opetus mahtaa pimeässä sujua, kun päivä valkenee täällä vasta lähempänä yhtätoista, ja tunti alkoi siis kymmeneltä. Huoli oli kuitenkin turha, sillä sähkökatko olikin vain tunnin mittainen.

Töissä edellä mainitun novellin käsittely sai surkuhupaisia piirteitä, sillä vaikka opiskelijoita oli paikalla jopa neljä, niin yksi oli ollut kaikilta aikaisemmilta novellikerroilta pois, yksi oli lukenut alkupuoliskon, yksi jälkipuoliskon ja yksi koko novellin. Ei paljon keskusteltu. Hou-hou-hou. Toisen ryhmän kanssa oli aiheena Kalevala. Tunteja häiritsi aika pahasti yläkerrasta kuuluva poraaminen, mutta onneksi sitä ei kestänyt kauan.  Oli muuten opiskelijoilla hyviä ilmeitä, kun kerroin, että Lemminkäisen äiti tiesi poikansa kuolleen, kun harja alkoi vuotaa verta, aurinko kertoi äidille, missä poika on, äiti haravalla keräsi poikansa kappaleet Tuonen virrasta, liitti ihmisen palat yhteen ja lopuksi mehiläisen tuomalla hunajalla valelu herätti Lemminkäisen henkiin. Onhan se aika paksua. Ikävä tunnustaa, että tämä oli jo toinen kerta, kun opetan kirjaa, jota en ole itse lukenut. Pokalla vain niin kyllä se siitä.

Illalla söin kolmatta päivää nuudeleita. Ainakin vielä maistuu, saa nähdä kuinka loppuviikosta. Loppuillan vietin luokassa skypettämässä ja huuliharputtamassa.

Urmas U.

6 kommenttia:

  1. Ei hemmetti! Tuli hiki kun selitit noita yksityiskohtia Lemminkäisen äiteestä. Onneksi päästit pahasta kertomalla lukukokemuksestasi. Olen luultavasti lukenut Kalevalan, mutta ei ole muistikuvaa.

    Muistan sen sijaan lukeneeni Kanteletarta kuumeessa johonkin tenttiin. Pää ei kääntynyt ollenkaan ja koko ajan joku paikka oli kipeä. Asennosta riippuen käsi, jalka tai pää. Saattaa olla, että sen vuoksi teos ei vetänyt itseltäni arvostelussa kuin 2/5. (Toinen syy voi olla, että Kanteletarhan on tavallaan naisten kirjoittama.) ;) No tämä oli taas tyhmä veto.

    Sarjakuvapaja meni hyvin. Tämä tarkoittaa, että vain yhdessä pajassa oli järjestyshäiriöitä.

    Itsenäisyysjuhlassa jouduin laulamaan mieskuoroon. On kuulemma perinne ja ei tarvitse osata laulaa. Ilmeisesti OAJ:n jäsenyys riittää.

    Pikkujouluissa paino oli sanalla pikku. Mutta siis ihan mainio tapahtuma.

    Vähän ehkä äsken huvitutti, kun Litti Litmanen kätteli Niinistöä ja selostaja sanoi, että kuningas kohtaa presidentin. Litillä kunnon vesiletti ja siisti puku. aavistuksen rohkeammin leikattu kuin tavallisella Seppo Suomalaisella. Kuten pitääkin!



    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, nauroin ääneen Kanteletar-jutullesi. Kannattaa kuitenkin varoa verkkofeministien vihaa. Niitä on kaikkialla!

      Olen tainnut kertoakin, että meinasin repiä nahkahousuni, kun lähipiiriini kuuluva, reilun kymmenen vuotta minua nuorempi jalkapalloilija totesi, että Litmanen ei ole sille ollut koskaan mikään juttu. Vähän kuin katolinen sanoisi, ettei paljon paavit nappaa. Pyhäinhäväistys!

      Poista
  2. Litistä tuli mieleeni, että katselin kaverin parhaita osumia 'juutuupista' toissapäivänä.

    Olihan siellä aika messeviä volleypotkuja (Mistä tulikin mieleeni, että 'headers are volleys', kuten eräs brittikloppi meitä kerran ohjeisti. Ei ole Suomessa pukkaaminen mikään volley, sanon minä!) niinkin kankean miehen tekemiksi. Lisäksi ihailin myös tapaa tehdä kaukolaukauksilla maaleja, vaikka ne vedot oli melkoisia rutkuja ja eivät olisi maalin yli jaksaneetkaan.

    Ja tämän kaiken otin esille tietysti syvällä kunnioituksella Littiä kohtaan, siis kankeus ja tussuhtavat vedot. Siitä huolimatta rysä paukkui. Niin ja hidaskin se on, mutta muistelen, että pari pönttöä sieniliigassa Milanin rysään ja Iltiksen urheiluliitteen kannessa kommentti: 'Tuulta ei voi vartioida'. Haha! On melkoiset peliaivot ja tekniikka oltava, että nuo puutteet korvataan ja voitetaan Chämppärin maalipörssi sekä annetaan vaikutelma tuulennopeudesta. Pakko arvostaa!

    Lisäksi pahoitin mieleni englanninkielisestä Wikipediasta, jossa Jari oli "a former Finnish footballer". Mikä röyhkeys! Suomalaisessa versiossa puolestaan on osuva kuvaus: "Hän ei ole kertonut, aikooko jatkaa uraansa". Tuo kuvaus varmaan pätee hautaan asti :)

    Itse jos olisi Mixu, niin Litti pelaisi 90min ja Suomi olisi karsintalohkon keulilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsekin olen Litin kultavuosien tekemisiä katsellut samaisella sivulla. Kiinnitin myös huomiota samaan, että monesti Kuninkaan vedoista tuli mieleen, että miten noin löysillä vedoilla voi tehdä noin kaukaa maalin. Muistakin mainitsemistasi ominaisuuksista olen aivan samaa mieltä. Oli se ihmeukko parhaimmillaan, ja varmasti vieläkin, kun vain pysyisi terveenä pitempään kuin muutamia viikkoja. Maximum respect!

      Poista
  3. Aivan. Tokihan Markus Heikkinen on kaikkien aikojen jalkapalloilija. Mutta itsekin pidän Littiä selkeänä kakkosena heti Makon jälkeen.

    VastaaPoista