torstai 6. joulukuuta 2012

100. päivä (to 6.12.)


Sataset paukkuu! Valtion pakkotyössä oppimieni perinteiden mukaan nyt pitäisi pamauttaa keskellä yötä kumisaappaalla peltikaapin oveen merkiksi. Mutta nyt kun en ole pakko- vaan palkkatyössä, niin en taida jaksaa.

Juhlistin itsenäisyyspäivää ja 100. vuorokautta Venäjällä nukkumalla säädyttömän myöhälle. Puoleen päivään mennessä sentään ehdin töihin. Töissä oli poikkeuksellisesti oikein mukavaa.

Töiden jälkeen klo 13.30 lähdin metsästämään saamatta jääneitä palkkanauhojani. Kuten todettua, joka kuukausi on tullut eri summa rahaa tilille, joten halusin saada asiaan selvyyden. Laitoksen sihteeri Galina lähti taas avukseni. Totuuden nimissä on sanottava, että Galina hoiti asiat, ja itse vain laitoin allekirjoitukset papereihin ja sanoin kiitos ja näkemiin.

Mutta olipahan byrokraattinen reissu! Palkkalaskelmia piti käydä kysymässä kahdesta toimistosta, kun statukseni muuttui vähän aikaa sitten yliopiston opettajasta laitoksen listoille. Sitten piti allekirjoittaa paperi, että Galina saa jatkossa ottaa mukaansa minun palkkalaskelmani, kun hän hakee muiden opettajien palkkalaskelmia. Palkkalaskelmista selvisi, että veroja on mennyt palkasta 30%, aika tiukka prosentti. Anjalta kuulin myöhemmin, että noin puolen vuoden jälkeen veroprosentti laskee 13:en. Regressiivistä verotusta?

Olin myös saanut viestin, että työsopimukseni on valmis, hyvä näin joulukuussa. Luullakseni olin jo allekirjoittanut työsopimuksen, mutta ihminen on erehtyväinen, ainakin kun ei aivan tiedä, mitä allekirjoittaa. Toisaalta olen kai ikään kuin kolmella vakanssilla työskennellyt, joten mene ja tiedä, vaikka olisinkin työsopimuksen tehnyt. Kopioita sopimuksista en toki ole itselle saanut. Siispä menimme seuraavaan toimistoon työsopimuksen perässä. Siellä selvisi, että kaipaavat vielä valokuvan ja passi-, maahantulokortti-, viisumi- ja rekisteröintipaperikopioiden lisäksi kopiota tutkintotodistuksestani, joka on tietenkin Suomessa. Edellä mainituista papereista on muistaakseni ainakin kahdet kopiot yliopiston eri toimistoissa jo aikaisemmin. Ja tästä lärvistä vielä lisää kuvia! Tämän lisäksi sain paperin, johon piti saada merkinnät, että olen suorittanut työ- ja paloturvallisuuskoulutukset, sen jälkeen siihen tarvittiin laitoksen johtajan allekirjoitus ja sitten pitäisi palauttaa paperi takaisin toimistoon.

Työ- ja paloturvallisuuskoulutuksia järjestettiin toisessa rakennuksessa klo 9-10 ja 13–14, joihin aikoihin käyntimme ei tietenkään osunut. Menimme kuitenkin katsomaan paikan, ja Galina kurkkasi ovesta sisälle ja siellä lähempänä eläkeikää oleva nainen totesi, että peremmälle, peremmälle! Alkujutustelujen jälkeen saimme eteemme noin 50-sivuisen nivaskan materiaalia. Ajattelin, että tässä menee ikä ja terveys, kun niitä aletaan kääntää yhteiselle kielelle. Galina ajatteli samalla tavalla, sillä hän silmäili sivuja ja totesi ensimmäisistä sivuista, että näissä ei ole mitään tärkeää. Noin sivulla viisi oli työntekijän oikeuksia ja velvollisuuksia, ja niitä aloimme katsoa, kun koulutusta pitävä nainen toi paperin allekirjoituksineen, että olen suorittanut työturvallisuuskoulutuksen. Opin kuitenkin, että talvella pitää varoa liukastumista ja kun menee rappusia, kannattaa pitää kaiteesta kiinni. Ei mennyt hukkaan sekään koulutus. No, ironia sikseen, onneksi koulutuksen järjestäjältä löytyi maalaisjärkeä, ettei tarvinnut tankata itsestäänselvyyksiä.

Paloturvallisuuskoulutus oli yhtä perusteellinen. Materiaalissa oli myös kuvia ja vähemmän tekstiä. Opin muutaman venäjän sanan (”savu” ja ”tuli”), jotka ainakin vielä toistaiseksi muistan. Sain elekielellä selvityksen palosammuttimen toiminnasta. Ja taas nimi paperiin. Olen täysin oppinut, kysykää mitä vain. Nyt puuttui enää laitoksen johtajan allekirjoitus. Galina totesi, että koska johtajalla ei ole opetusta perjantaina, hänellä on valtuudet allekirjoittaa paperi. Ja kas, olin saanut tarvittavat merkinnät suorittamistani koulutuksista.

Sitten takaisin toimistoon. Nyt selvisi, että vielä yhtä paperia puuttuu. Meidän piti alakerran kassasta käydä ostamassa jokin ”labour record book”, joka oli itse asiassa postikortin kokoinen paperinpala. Hinta 90 ruplaa (n. 2€), joten konkurssia ei tullut. Ja kas, valmista tuli, jos tutkintotodistuksen puuttumista ei oteta huomioon. Lisäksi Galina kehotti minua huolehtimaan, että saan palkan kuun kuudelta ensimmäiseltä päivältä, sillä tämä työsopimukseni alkaa 6. päivästä ja edellinen sopimus loppui marraskuun loppuun. Niin umpikliseistä kuin se onkin sanoa, venäläinen byrokratia on kafkamainen kokemus. Aikaa tähän hassutteluun meni kaksi ja puoli tuntia, kun kävelymatkat sinne ja takaisin jättää pois.

Illalla oli puhe musisoida Andrean kanssa, mutta hän joutui venyneen kokouksen vuoksi perumaan. Łukasz oli kutsunut minut ja muita syömään luokseen, mutta kun kävin koputtamassa ovelle, hän pahoitteli, että hänellä on puolan tunti menossa. Kotiopetusta siis.

No, onpahan aikaa kirjoittaa blogia. Respasta kuulin myös ikäviä uutisia, että asuntoni remontti on valmis vasta ”joskus ensi viikolla”. Rauno Repomiestä lainatakseni: "______________________!"

Urmas U.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti