maanantai 13. toukokuuta 2013

198. ja 199. päivä (su 12.5. ja ma 13.5.)


Sapetuksen määrä oli suuri, kun sunnuntaina koitti aika palata sorvin ääreen Arkangeliin. Menin hyväksi havaitsemaani tapaan taas Helsinki—Pietari-osuuden junalla ja loppumatkan lentäen. Tällä kertaa junamatkakin meni ilman tullihenkilöiden kuulosteluja. Junamatkan kohokohdaksi jäi ehkä se, kun pääsin sanomaan vieressäni istuneelle japanilaiselle pikkupojalle sumimasen (’anteeksi’), kun ryykäsin paikaltani käytävälle. Pojalla oli hyvä ilme. Niin harjaantunut monikulttuurisuusosaaja en kuitenkaan ole, että kasvoista tunnistaisin Aasian kansallisuuksia, vaan näin pojan passin kannen.

Juna oli niin aikaisin Pietarissa, että minulla oli kolme tuntia aikaa hankkiutua kentälle ennen lähtöselvityksen alkua. Päätin olla turvautumatta taksiin, vaan menin julkisilla. Metroasemilla oli hyvät opasteet ja bussipysäkkikin lentoasemalle löytyi heti metron uloskäynnin vierestä, joten matka meni ilman kommelluksia. Kentällä olin noin neljä tuntia ennen koneen lähtöä. Sitten vain jumitin ja odotin. Ja odotin. Ja odotin. Lopulta kone lähti, ja pääsin nauttimaan Rossiya Airlinesin perinteisestä matkaeväästä eli täytetystä croissantista.

Arkangeliin saavuin maanantain puolella klo 02.10. Arkangelissa oli uudistettu terminaalia niin, että laukut eivät tulleetkaan enää erilliseen matkalaukkurakennukseen, vaan suoraan terminaaliin. Terminaalissa ei ollut edes valoja päällä muualla kuin siellä, minne laukut tulivat. Oli aika unelias tunnelma. Laukkuja sai odottaa yllättävän kauan. Kun sain laukkuni ja menin ulos etsimään taksia, selvisi, että kaikki taksit olivat etukäteen varattuja. Oli vähän orpo olo, kun kaikki taksit yksi kerrallaan kaarsivat pois, kello oli puoli kolme ja kentällä meitä oli enää kolmisen henkeä odottamassa. En tietenkään ollut tajunnut selvittää taksikeskuksen numeroa etukäteen, että olisin voinut tilata taksin. Lopulta kuitenkin yksinäinen Lada kaasutti tuomaan jonkun kentälle ja sain kyydin keskustaan. Kämpillä olin reilun kahdentoista tunnin matkustuksen jälkeen kolmen aikaan yöllä ja neljän nurkilla sain unen päästä kiinni.

Maanantaina opetusta oli onneksi vasta iltapäivällä. Ennen opetusta kävin kaupassa sekä kävin viemässä passini ja viisumini rekisteröintiä varten yliopistolle. Sää oli nätti, mutta kylmä tuuli kävi. Asunnossani tarkenee nyt varsin hyvin, kun ilma on lämmennyt ja silti patteri posottaa kuumana. Siinä ei tosiaan ole säädintä eikä edes on/off-kytkintä. Kai sitten koko kerrostalosta laitetaan kerralla patterit pois päältä. Saa nähdä, koska lämmin vesi katkeaa.

Opetuksesta jäi tällä kertaa opiskelijoille ja itselleni hyvä maku, jaoin nimittäin tuliaissuklaata. Illasta hämmästytin vielä paikallisia alkuasukkaita footbag-taidoillani. Mad skillz!

Urmas U.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti