lauantai 15. kesäkuuta 2013

230.—232. päivä (to 13.6. – la 15.6.)

Torstaina Armin ollessa opiskelemassa laadin monivalintakysymyksiä Maantuntemuksen tenttiä varten. Olen luvannut opiskelijoille, että tentissä on monivalintatehtävä ja kaksi kirjoitustehtävää. Tentin valmistelua vaikeuttaa vähän se, että olisi yksinkertaisinta, jos kaikki opiskelijat pääsisivät tentistä kerralla läpi. Uusintatentti on nimittäin vasta syksyllä, kun itse olen jo onnellisesti muualla. Uuden opettajan on vähän vaikea ruveta hoitamaan uusintatenttiä kurssista, jota ei ole edes opettanut. Tentin pitäisi siis olla aika helppo, mutta toisaalta haluan, ettei kurssista pääse pelkillä yleistiedoilla läpi.

Torstai-iltana kävimme Armin ja Anjan kanssa syömässä taas kerran samassa paikallista ruokaa tarjoavassa ravintolassa. Ruoka oli taas ihan maittavaa, mutta muuten oli vähän kummallista. Ensinnäkin ravintolasta oli juomaksi tilaamamme pullovesi loppunut. Tarjoilija suositteli paikallista marjamehua, joka oli listassa noin 6 €/lasi. Kädet ylös, tämä on ryöstö! Noh, selvisi, että listaan oli jäänyt litran kannun hinta, vaikka siinä määränä lukikin 2 dl. Mehua siis. Tilasimme kaikki eri annokset. Itse otin lohipelmeneitä. Hetken kuluttua tarjoilija tuli kysymään, että kuinka monta annosta niitä pelmeneitä tuli. Vastasin, että yksi. Kuulimme, kun tarjoilija meni viereisestäkin pöydästä kysymään, että haluaisivatko he pelmeneitä. Outoa. Jälkiruuaksi otimme kaikki karamellisoituja omenoita sekä minulle amerikano (= vedellä jatkettu espresso) ja Armille latte. Noh, lattea ei tarjoilijan mukaan ollut saatavilla, mutta cappuccinoa sai. Hauskaa sikäli, sillä ero on oikeastaan vain maidon määrässä. Vaikka tilauksen hoiti nyt seurueemme venäläisjäsen, taas vähän tilauksen jälkeen tarjoilija tuli kysymään, että montako annosta niitä omenoita oikein tuli. Outoa. Kun jälkiruoka saapui, selvisi, että joko ravintolassa on kokki tai resepti vaihtunut, sillä annos oli ihan erilainen kuin viimeksi. Ihan hyvää silti, mutta viimeksi oli erittäin hyvää.

Perjantaina Armilla oli pitkähkö päivä opiskeluissa. Itse jatkoin tentin parissa, siivosin ja opiskelin ranskaa. Kulutin myös hartioideni hyvinvoinnin kustannuksella pitkän tovin Youtubessa kuuntelemassa hämäriä ranskalaisia chansoneita.

Lauantaina kävimme syömässä blinejä, kävimme kävelyllä ja illalla katsoimme leffaa.

Seuraavaksi blogini vieraileva tähti kertoo taas kokemuksistaan. Armi, anna palaa!

”Torstaina oli taas neljä tuntia venäjää. Opettaja päätti nostaa vaikeustasoa aika lailla, mutta pysyin hyvin mukana. Olin tyytyväinen. Kummasti olen alkanut venäjänkielisestä puheesta jotain ymmärtää, ja tosi paljon uusia sanoja olen oppinut. Opiskelimme muun muassa miten ilmaista mielipidettä venäjäksi. Keskustelimme, venäjäksi tietenkin, myös siitä, mitä voi eri maissa kysyä keskustelukumppanilta. Esim. voiko kysyä, paljonko toinen saa palkkaa tai mihin uskontoon kuuluu. Opin myös kohteliaita ja vähemmän kohteliaita tapoja ilmaista, että en halua vastata kysymykseen. Lopuksi palautettiin opettajalle kotitehtävänä olleet kirjeet. Saimme myös uuden kirjoitustehtävän seuraavaksi päiväksi, tällä kertaa ammatista, jossa haluaisi työskennellä (ja miksi).

Lounastin torstaina ryhmämme amerikkalaisen kanssa.  Yliopiston kanttiinissa on tarjolla ruokajuomaksi vain keltaista tai punaista mehua. Olen juonut punaista. Salaatit on annosteltu valmiiksi kuppeihin ja niissä on eri vaihtoehtoja. Kaikki tuntuvat olevan marinoituja jossakin öljyisessä enemmän tai vähemmän maustetussa liemessä (joka ei siis muistuta ollenkaan Suomessa käytettäviä salaatinkastikkeita). Pääruokavaihtoehtoja on useampia. Ruoat ovat kannellisissa astioissa, joten ei vahingossakaan etukäteen näe, mitä vaihtoehtoja on, ja niitä ei voi itse ottaa, vaan täytyy pyytää tädiltä, joka puhuu vain venäjää. Pitää siis kysyä mitä on, sitten tarkkana kuin porkkana kuunnella ja yrittää saada selvää vastauksesta ja sitten pikaisesti tehdä päätös, jottei kovasti hidastaisi takana odottavaa jonoa. Tämän jälkeen voi joko sanoa venäjäksi, mitä haluaa tai osoittaa sormella. Päätin ottaa riisiä, kanaa ja kastiketta. (Kanaa en syö Suomen oloissa, mutta Venäjä olkoon poikkeus. On se poikkeus monella muullakin lailla.) Sanelin venäjäksi, mitä halusin ja tulin ymmärretyksi. Olin jälleen tyytyväinen itseeni.

Ruokailun lomassa rupattelimme amerikkalaisen kanssa niitä näitä, enimmäkseen hänen taannoisesta visiitistään Suomeen. Hän oli sitä mieltä, että Helsingin raitiovaunut ovat vaarallisia, koska ne ovat niin hiljaisia. Niitä ei kuule, kun ne tulevat, joten voi jäädä alle. Hän siis asuu ja työskentelee Novosibirskissä, jossa raitiovaunun tulon voi sekä kuulla että aistia maan järisemisenä. Jenkki seurueineen oli matkannut Suomeen autolla ja oli myös hämmästynyt siitä, miten rajan ylityksen jälkeen maisema muuttui täysin, puut olivat elossa jne. En jaksanut alkaa selittää, että Karjalan alue on ehkä vähän rapistunutta ja huonolla hoidolla.

Lounaan jälkeen suuntasin asuntolalle. Illalla olisi ollut ”klassinen pop-konsertti”, mitä se sitten onkaan, mutta skippasin sen illallissuunnitelmien vuoksi. Ennen ravintolaan lähtöä kävin läpi päivällä tullutta uutta sanastoa ja kirjoittelin kotitehtäväksi tulleen aineen. Se sujui jo paljon nopeammin. Olin ovela ja kirjoitin kahdesta ammatista, jossa haluaisin työskennellä, niin sain tekstille pituutta lisää. Illalla olin kuolemanväsynyt. Venäjän tunnit ovat yllättävän uuvuttavia, kun joutuu koko ajan keskittymään, että saa puheesta selvää ja pysyy kärryillä.

Perjantaina meillä oli vain kaksi tuntia venäjää. Opiskelimme komparatiivia ja superlatiivia. Komparatiivista pidin kovasti, siinä kun ei tarvitse merkitä sukua eikä monikkoa ollenkaan. Superlatiivin muodostamiseen olikin sitten kolme eri tapaa. Kotitehtäväksi tuli tuttuun tapaan kirjoittamista: opettaja oli kirjoittanut vastaukset meidän ensimmäisiin kirjeisiimme ja nyt pitää sitten vastata siihen opettajan kirjeeseen. Venäjän tuntien jälkeen oli reilun tunnin pituinen luento Arkangelin alueen historiasta – venäjäksi! Ykkösryhmän opiskelijoille eli aivan vasta-alkajille oli järjestetty tulkkaus englanniksi. Olisi saman tien voinut tulkata koko porukalle. Luento koostui noin puolen tunnin Powerpoint-esityksestä (jossa oli kyllä kivan paljon kuvia) ja puolen tunnin videosta. Ymmärsin jotain. Ehkä. Aihe olisi kyllä ollut umpitylsä suomeksikin. Kiinnitin huomioita siihen, että luentotilassa oli Smartboard. Meidän venäjän luokassamme kun ei ole kuin liitutaulu, ei edes piirtoheitintä. Ei se Smartboard tosin päällä ollut Powerpoint-osuudessa, joten en tiedä, toimiko se.

Luennon jälkeen oli lounas totuttuun tapaan mehuineen ja öljyisine salaatteineen. Tilaaminen sujui jo venäjäksi kuin vanhalta tekijältä. Lounaan jälkeen lähdimme retkelle Malye Korelyyn, josta onkin tässä blogissa ollut puhetta aikaisemminkin. Jos nyt joku olisi bloginsa lukenut jotenkin huonosti, niin kyseessä on siis ulkoilmamuseo, johon on tuotu vanhoja puisia rakennuksia Arkangelin alueelta. Sinne oli reilun puolen tunnin ajomatka. Meille oli tilattu pienehkö bussi, johon juuri mahduimme koko ryhmä. Opettajat ja kurssin muu henkilökunta tulivat eri autoilla. Tie oli töyssyinen ja kuski ajoi melkoisen rivakkaa vauhtia. Kiinnitin turvavyön, mitä en kyllä yleensä IKINÄ bussissa tee.

Sääolosuhteet retkelle olivat huonot, sillä satoi jollei nyt ihan kaatamalla niin kuitenkin melko reippaasti. Ja tosiaan siis kyseessä oli kohde, jossa piti olla ulkona. Katsoimme pikaisesti muutaman pytingin. Niihin pääsi kyllä ihan sisälle sateensuojaan katsomaan, mutta oli älyttömän kylmä ja vaihto rakennukselta toiselle piti suorittaa ripeästi. Suomesta mukaan ottamani halpissateenvarjo päätti myös hajota reissun aikana (terveisiä H&M:lle!). No, kyllä sitä vielä ensi viikon käyttää voi, kunhan on varovainen avatessa ja kiinni laittaessa. Pahasti hajosi, kun ei pysty jesarillakaan korjaamaan. Sitä löytyisi, samoin kuin maalarinteippiä, joka myös on jokaisen matkailijan vakiovaruste.

Ulkoa Malye Korelyn talot olivat hienon näköisiä, monikerroksisia ja sipulit vielä päällä, mutta sisältä aika samanlaisia kuin vanhat rakennukset Suomen museoissa. Esineistö ja huonekalut varsinkin olivat tutun näköisiä. Pyörähdettyämme muutamassa talossa etsiydyimme kahvilaan, jossa sitten vietimmekin aikaa siihen saakka, kunnes bussi tuli hakemaan. Asuntolalla olin kuuden aikaan. Nopeasti sisälle, kuivat vaatteet ja pari kuppia kaakaota kumoamaan sateen ja kylmän vaikutus. Tulomatkalla sain myös todistaa venäläisen iltapäiväruuhkan, joka oli omalla laillaan vaikuttava. Nopeammin olisi päässyt kävelemällä.

Viikonloppuisin meillä ei ole ohjelmaa, ja tauko onkin ihan tervetullut. Tänään lauantaina opettelin hieman uutta sanastoa, mutta muuten vietin lepopäivää. Huomenna teen domashkat eli kotitehtävät. Siihen saakin taas käyttää aikaa ja energiaa.”


Urmas U.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti