tiistai 4. kesäkuuta 2013

220. ja 221. päivä (ma 3.6. ja ti 4.6.)

Maanantaina oli ohjelmassa viitosten viimeinen testi eli valtiontentti.  Tentti on suullinen ja siinä on kolme osaa: kerro pääsisältö tenttitilanteessa jaettavasta artikkelista, kaunokirjallisesta tekstistä ja yhdestä aikaisemmin annetusta aiheesta (esim. Kalevalan henkilöt ja tarinat). Arpa määrää, mitkä tekstit ja mikä aihe kullekin tulevat. Kyseinen tentti on sikäli poikkeuksellinen, että sitä ei saanut pitää suomen luokassa, vaan piti mennä yliopistolle. Tenttitilassa oli myös sihteeri hoitamassa paperityöt, ja vähän ylioppilaskirjoitusten tapaan opiskelijoiden suttupapereissakin oli leimat. Tapoihin kuuluu lisäksi, että opiskelijat tuovat pieniä lahjoja tentaattorien pöydälle ennen tenttiä. Niinpä meitä oli luokassa odottamassa kukkia, vesipulloja, viinirypäleitä ja suklaata. Haiskahtaako lahjonnalta? Itse tentistä ei juuri ole kerrottavaa. Opiskelijat kävivät vuorotellen kertomassa aiheistaan ja lopuksi päätimme Anjan kanssa arvosanat. Vanhaa opettajaani lainaten: kukaan ei osannut kaikkea, mutta kaikki tiesivät jotakin. Aikaa vain meni rutosti, ja luokassa oli kuuma. Onneksi oli vettä. Kahdeksan jälkeen lähdin kotoa ja vähän ennen kahta ehdin takaisin.

Illalla kävin kävelemässä, mutta muuten lähinnä roikuin netissä. Loppuillasta sain luettua Nobel-palkitun V.S. Naipaulin A bend in the river -romaanin (1979). Se sijoittui siirtomaa-ajan jälkeiseen Afrikkaan, tarkemmin erittelemättömän valtion poliittisiin tyrskyihin. Wikipediassa ehdotettiin valtioksi Kongoa. Aika pessimistinen kuvaus edistyksen mahdollisuuksista se oli kaiken kaikkiaan. Lahjoituksena saadut traktorit ruostuvat pellolla, omaisuus saatetaan kansallistaa yhtäkkiä, väkivallan uhka on koko ajan läsnä. Kirjan päähenkilö ei ole afrikkalainen vaan intialaistaustainen muukalainen, joten kirjassa on koko ajan ulkopuolisen näkökulma tapahtumiin. Tunnelma onkin koko ajan odottavan pelokas. Sellainen olo jäi, että kirja kertoi muutakin kuin pelkän tarinan, se jäi mietityttämään.  Se on hyvän romaanin merkki.

Tiistaina maleksin kotona, sillä minulla ei ollut opetusta. Tapoin aikaa käymällä potkimassa footbagiä, pelaamalla koneella shakkia ja niin edelleen.

Vielä loppuun venäläinen versio kansallisuusvitseistä.

Amerikkalainen, englantilainen ja venäläinen kiistelevät siitä, miten saada kissa syömään sinappia. Amerikkalainen ottaa kissan kiinni ja tunkee sinappia sen suuhun.
”Tuo on väkivaltaa!” venäläinen protestoi.
Englantilainen syöttää sinapin kissalle kahden makkarapalan välissä.
”Tuo on huijaamista!” venäläinen protestoi, minkä jälkeen hän levittää sinappia kissan hännän alle, ja kissa alkaa rääkyä nuollessaan sitä pois.
”Huomatkaa”, venäläinen sanoo, ”se syö sen vapaaehtoisesti ja vielä laulaa.”


Urmas U.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti